Pokud bydlíte v rodinném domě, k němuž náleží také zahrada, případně máte k dispozici zahrádku zvlášť, třeba na ní máte také jeden ze stromů, který produkuje lahodné a velmi zdravé plody. Jedná se o Ořešák královský, neboli také vlašský. Plody tohoto stromu jsou pak všem dobře známé vlašské ořechy. Původem je tato dřevina z Asie, dobře se však ujala a zdomácněla i v našich podmínkách.
V našich domácnostech jsou ořechy nesmazatelně spjaty s obdobím vánočních svátků. Využívány jsou jako surovina do mnoha vánočního cukroví, tak také hrají roli v řadě zvyků, jež se během štědrovečerní večeře vykonávají.
Ořechyjako plody jsou však ceněny i jindy, než jen o Vánocích, nelze opomenout jejich široké využití a nesmírně blahodárné účinky na naše zdraví, díky kterým jsou označovány jako superpotravina.
Ořechy mají vysokou výživovou hodnotu, kdy obsahují až 70% tuků, jedná se zejména o prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Dále obsahují množství bílkovin, vitamínů a minerálů.
Jejich zpracování je velmi různorodé, lze je však uchovat i ve slupkách a konzumovat nebo zpracovávat postupně, jak je potřeba. Na suchém a temném místě vydrží uskladněny neloupané i po dobu čtyř let. Nejčastější využití ořechů je však stále do moučníků, ale také jako přísadu do vaření. Z ořechů se vyrábí také olej, nebo tinktury, známá je u nás i ořechovice, tedy likér z jader. Ze skořápek pak lze vyrobit také výborný a hlavně účinný čaj proti kašli, který je vhodný i pro děti.
Ořechy však není potřeba nijak upravovat, chutnají výtečně syrové a zdraví prospívají v této formě asi nejvíce.
Jedna hrst denně má pozitivní vliv například na:
· krevní tlak a hladinu cholesterolu
· funguje jako prevence infarktu myokardu a mozkové mrtvice, také pomáhá při angině pectoris
· podporuje psychickou pohodu člověka, kdy působí proti vyčerpání, stresu a nervozitě
· posiluje trávicí systém a působí jako antioxidant.