Pokud používáte vývar z kostky, po přečtení tohoto článku to už víc neuděláte!

Vývar z kostky je velmi populární. Díky němu je polévka hotová rychleji a má intenzivnější chuť.

Nicméně, dietologové varují, že bychom se vývaru měli raději vyhýbat. Níže najdete důvody proč:

1. Vysoký obsah soli

Je jasné, že sůl dodává chuť, ale také zadržuje vodu v těle a nebezpečně zvyšuje krevní tlak! Místo soli je lepší sáhnout po jiná koření a bylinky – polévka navíc bude nádherně vonět!

2. Obsahuje palmový olej

Je velmi zdraví škodlivý! Neobsahuje žádné živiny, ale zvyšuje hladinu cholesterolu a způsobuje přibírání.

3. Zvýrazňovače chutí

Jak jsme už napsali výše, je lepší sáhnout po bylinkách a ne po glutamanu. Také ho často můžeme najít v instantních polévkách… Nadměrné množství způsobuje bolesti hlavy, zvýšení tělesné hmotnosti a také nadměrné pocení…

4. Umělá barviva

Věděli jste, že při výrobě kostek se používá amoniakový karamel, který způsobuje žaludeční potíže a hyperaktivitu?

Čím lze nahradit nezdravé kostky?

Odborníci doporučují vývar uvařit ze zeleniny a masa a také připravit i „aromatickou pastu“ – nastrouhaná mrkev, celer, cibule a koření (bazalka, petržel, koriandr). Všechno stačí smíchat dohromady a dát zamrazit do formy na led. Díky tomu si dlouho udrží svou svěžest a vy budete mít po ruce vždycky přírodní a domácí kostky 🙂


Zdroj foto: Pixabay

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*