Ukázka z knihy The Singapore Heritage Cookbook – Past, Present, Future (Tradiční singapurská kuchařka – minulost, současnost, budoucnost), jejímž spoluautorem je Dr. Leslie Tay.
Ingredience
1.2 kg vepřových žeber z pečení
150 g cukru
30 g kandysu
20 g zázvoru, oloupaného, nakrájeného na hrubé plátky
4 hvězdičky anýzu, 4 hřebíčky, 3 tyčinky skořice
1 lžíce bílého pepře a tmavé sójové omáčky
20 ml světlé sójové omáčky
sůl a mletý bílý pepř na dochucení
2 červené chilli papričky na kolečka smíchané se sójovou omáčkou
Postup
1. Během tří minut oblanšírujte vepřová žebra z pečení v hrnci s vroucí vodou. Z oblanšírovaných žebírek vymačkejte vodu a opláchněte je pod tekoucí vodou.
2. Opláchnutá žebra vložte do hrnce a zalijte dostatečným množstvím vody.
3. Přidejte zbývající ingredience (kromě soli a pepře na dochucení) a směs přiveďte k varu. Vařte naplno asi 15 minut.
4. Stáhněte plamen a nechte vařit při mírné teplotě další hodinu. Dochuťte solí a mletým bílým pepřem.
5. Naběračkou nalijte bak kut teh do jednotlivých hliněných misek a servírujte s červenými chilli papričkami v sójové omáčce. Určeno pro 4 porce.
Tipy šéfkuchaře
Oblanšírované maso se oplachuje pod tekoucí vodou, aby se lépe odstranila pěna a krev z morku, což je důležité pro zachování nezkalené chuti.
Během vaření na mírném plamenu často polévku ochutnávejte, abyste se ujistili, že není příliš slaná, nebo naopak nevýrazná.