Novoroční čočka s uzeným uspokojí nejen Váš žaludek!

Novoroční čočka je tradiční jídlo, které se podává na Nový rok. Čočku servíruji po novorčním přípitku spolu s okurkou a uzeným. Toto jídlo má svoji tradici a pověru, podle které vám čočka na Nový rok přinese v dalším roce štěstí a peníze. Co si budeme povídat, peníze jsou alfa a omega dnešní společnosti, proto věřím, že vám dnešní recept pomůže nejen k plnému žaludku, ale i k finanční pohodě a štěstí.

Recept pro 4 osoby
  • 50 dkg velkozrnné čočky
  • 2 velké cibule
  • 4 bobkové listy
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • cukr
  • ocet
  • 3 lžíce sádla
  • 3 lžíce hladké mouky
Uzené maso a kyselé okurky se k novoroční čočce náramně hodí
Uzené maso a kyselé okurky se k novoroční čočce náramně hodí
Uzené maso a kyselé okurky se k novoroční čočce náramně hodí

Uvaříme čočku s bobkovým listem doměkka, mezitím si uděláme cibulovou jíšku, kterou zahustíme měkkou čočku, dochutíme solí, cukrem, octem a odstavíme. Já osobně ještě vlahým sádlem potírám vršek čočky, aby se nevytvořil škraloup, a těsně před podáváním čočku zamíchám.

Servíruji sypané osmaženou cibulkou, obložené kyselou okurkou a s uzeným masem, nejlépe s krkovičkou.

Mňam! Také už se vám sbíhají sliny?

A co vy, dámy? Děláte na Nový rok čočku?


Zdroj foto: Pixabay

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*