To je bomba! Fleky se zelím, jak je neznáte

Dnes si ukážeme recept na velmi jednoduché jídlo, a to i pro sváteční kuchařky a kuchaře. Dříve jsem se vyžívala v domácích těstovinách, ale vzhledem k současnému výběru a kvalitě italských těstovin to už opravdu není nutné. Na fleky se zelím se vždy těší všichni členové rodiny, včetně naší kočky Luly. Naučila jsem toto jídlo dělat i svého vnuka, takže se vůbec nebojím, že by to někdo z vás, čtenářů a čtenářek, nezvládl. Pokud dáte flekům se zelím šanci, uvidíte, že se po nich jen zapráší, a budete mít co dělat, abyste si uloupila aspoň malou porcičku!

Recept pro 4 osoby:

  • 40 dkg těstovin (fleků)
  • 1 menší hlávka zelí
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 4 lžíce sádla
  • 1 lžíce cukru

Začneme zelím: nastrouháme hlávku, necháme chvíli osolené zelí odležet, aby se nám opotilo, neboli aby pustilo vodu. V kastrolu, nejlépe se silným dnem, rozehřejem sádlo, do něj přidáme lžíci cukru a necháme hezky zkaramelizovat.

Do zhnědlého cukru přidáme vymačkané zelí, zmírníme teplotu, opepříme podle chuti, lehce přisolíme a pod poličkou pomalu dusíme cca 15 minut, až začne zelí měknout a dostávat nádhernou béžovou barvičku. Přímo k nakousnutí!

Mezitím si uvaříme těstoviny, propláchneme je studenou vodou a přidáme k zelí. Smícháme dohromady a hotovo!

Naservírujte s dobrým pivem a pěkný večer s manželem vám neuteče!

Udělejte Týniny fleky se zelím a skočí po nich i váš domácí mazlíček!

TIP: Fleky se zelím jsou podobné škubánkům, dají se jíst nasladko i naslano. Já si ho moc ráda pocukruju (vím, ne všem to chutná!), ale třeba vnoučata si fleky ještě přisolují!

Zkusila jste fleky nasladko? Ne? Tak je zkuste!

0 Shares:
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Also Like