Makronky je sladká pochoutka z Francie, kterou jakmile jednou ochutnáte, už bez ní nebudete moci žít. V dnešním receptu se podíváme na vanilkové makronky, které se hodí jak na oslavu narozenin, svatbu, promoci, tak i k vánočnímu stolu. Příprava je složitější než u bábovky, ale výsledek stojí za to.
Recept na 16 kousků
- 3/4 hrnku mletých mandlí
- 1 hrnek moučkového cukru
- 2 bílky z velkých vajec
- 1/4 hrnku krupicového cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Náplň
- 60 g změklého másla
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 hrnek prosátého moučkového cukru
Mleté mandle a moučkový cukr nasypeme do mixéru a zpracováváme 15 sekund. Směs prosejeme do mísy. Dva plechy vyložíme pečicím papírem.
Bílky nalijeme do mísy a ušleháme je do nepříliš pevného sněhu. Postupně do něj zašleháme krupicový cukr, aby vznikla pevná lesklá hmota. Zašleháme vanilkový extrakt.
Pomocí stěrky zapracujeme osmičkovým pohybem po třetinkách mandle s moučkovým cukrem.
Když budou všechny suché přísady rovnoměrně zapracované v bílkové hmotě, pokračujeme v míchání stejným způsobem, aby byla hmota lesklá a hustá a ze stěrky stékala jako stuha.
Hmotu přeneseme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou s otvorem o průměru 1 cm. Na plechy vytvoříme 32 koleček o průměru 3 cm.
Oběma plechy klepneme o pult, abychom hmotu zbavili vzduchových bublinek. Necháme odpočívat 30 minut při pokojové teplotě. Troubu rozehřejeme na 160 °C.
Pečeme 10 – 15 minut. Chladíme 10 minut na plechu, pak korpusy opatrně sloupneme z pečicího papíru a necháme zcela vychladnout na mřížce.
Na náplň vyšleháme máslo s vanilkovým extraktem do světlé pěny. Postupně zašleháme moučkový cukr, aby vznikl hladký krém.
Spojíme jím po párech makronové korpusy.
Dobrou chuť!