Jelení tokáň na hřibech je výborná maďarská zvěřinová pochoutka, která bude určitě chutnat a přijde vhod v období silvestra a novoročních oslav. Jeho příprava nepatří k těm nejjednodušším a jelení maso na talíří mít také každý den nebudete, každopádně se jedná o delikatesu, která může příjemně překvapit vaše příbuzné a známé, kteří jsou zvyklí na zajetý stereotyp vepřového nebo kuřecího masa. Mně jelení maso moc chutná a věřím, že vám zachutná také!
Recept pro 4 osoby:
- 1 kg vykostěné jelení kýty
- 2 lžíce sádla
- 3 větší cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 hrst sušených hub
- 1 dl kysané smetany
- 2 dl bílého vína
- hrst nasekané petrželky
- 2 bobkové listy
- sůl
- mletý peopř
- tymián
- trocha vývaru
- 1 lžíce rajského protlaku
Na sádle osmahneme dozlatova najemno nakrájenou cibuli, na to dáme opéct maso nakrájené na tenké nudličky. Přidáme rajský protlak a chvíli necháme vydusit.
Osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a přikryté dusíme tak půl hodiny. K poloměkkému masu přidáme sušené houby, které jsme si předem namočili do vody, bobkový list a jemně nasekanou petrželku. Podusíme doměkka.
Mouku rozšleháme v kysané smetaně, přilijeme k masu a podusíme dalších 10 minut. Na závěr ochutíme bílým vínem. Jako přílohu podáváme dušenou rýži.
Zkusila jste někdy jelení maso? Chutnala vám tato pochoutka tak, jako chutnala mně?