Je arašídové máslo zdravé?

Arašídové máslo může některým lidem připomínat dětství, kdy velké sklenice s touto pochoutkou přicházely ze zahraničí v balících. Jako děti jsme neřešily, co jíme, hlavně, že to chutnalo. Teď je vše jiné, naše nutriční povědomí se výrazně zvýšilo.

Začněte tím, že arašídy obsahují:

  • mono- a polynenasycené mastné kyseliny, které hrají roli v prevenci aterosklerózy, antitrombotiky
  • vitamín E
  • podporují fungování nervového systému, paměť a koncentraci
  • zlepšují stav pokožky, vlasů a nehtů
  • mají hodně bílkovin a vlákniny, stejně jako vitaminy B a minerály (fosfor, hořčík, železo, vápník, draslík, zinek, sodík).

Nakupovat nebo si vyrobit vlastní domácí arašídové máslo?

Arašídové máslo lze snadno vyrobit, ale musíte mít potřebné vybavení, nejlépe rychlý mixér. Pak máme 100% jistotu, že neexistuje žádný přidaný olej, sůl nebo cukr, můžeme si vybrat, zda chceme máslo s kousky ořechů nebo spíše hladkou pastu.

Je to olej, který lze vyrobit nejen z arašídů, ale také z makadamů, lískových ořechů, mandlí a kešu. Je třeba si uvědomit, že ořechy (zejména arašídy) bývají často plesnivé. Tím, že doma uděláme arašídové máslo, máme mnohem větší kontrolu nad tím, co jíme. Ne vždy víme, v jakém stavu byly ořechy vyrobeny výrobcem.

Mícháním ořechů doma se můžeme rozhodnout přidat různé přísady, například máslo plus:

kokosové vločky / kokosový olej

kakao

kousky hořké čokolády

skořice

vanilka

sezamová semínka.

Pokud jde o samotnou výrobu, máte dvě možnosti:

Doporučeno (pracnější, ale také zdravější) – kupte neloupané arašídy, oloupejte je a vložte do mixéru.

Rychlá volba pro netrpělivé – kupujete ořechy, které jsou již loupané (nezapomeňte zkontrolovat, zda neobsahují olej a sůl a nemají skvrny), promíchejte.

Ořechy mohou být smíchány před smícháním (jako je tomu u obchodů nakoupených v obchodě), ale bohužel teplota ovlivňuje oxidaci cenných mastných kyselin.

Doporučujeme proto věnovat pozornost takovému produktu, jako je arašídové máslo, které se určitě stane trvalým atributem vašeho stolu, a budete znovu a znovu pociťovat užitečné vlastnosti tohoto produktu.

 


Foto: Pixabay


Zdroj foto: Pixabay

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*