Myslela jsem, že o marinování masa vím už všechno, nápad číslo 3 mě ale překvapil! Výsledek musí být úžasný!

Marinování masa je přímo umění. Není to jen trocha koření, aby maso hezky vypadalo, má to velký vliv především na chuť masa a zvýraznění jeho chuti. Grilovací sezóna už je v plném proudu a my pro vás máme několik úžasných marinád, které jsou hitem tohoto léta.

Balkánská marináda 
Na 2 kg masa:
– 3 červené papriky
– 120 – 150 g semínek koriandru
– 650 g bílého jogurtu
– šťáva z půlky citronu
– sůl a pepř podle chuti

Papriky krátce opečte v troubě nebo na ohni a poté nakrájejte na tenké proužky. Smíchejte je s jogurtem, šťávou z citronu a kořením. Semínka koriandru můžete nahradit i čerstvým, dávejte ale pozor na množství, protože má intensivní a specifickou chuť a vůni.

Středozemní marináda 
Na 2 kg masa:
– 450 ml olivového oleje
– 650 ml rostlinného oleje
– šťáva z půlky citronu
– čerstvý tymián (větvička)
– čerstvý rozmarýn (3 větvičky)
– 2 větvičky šalvěje
– 1 stroužek česneku
– pepř a sůl podle chuti

Smíchejte rostlinný a olivový olej, přidejte citronovou šťávu, pepř a nahrubo nasekané bylinky. Stroužek česneku rozmačkejte plochou stranou nože a přidejte do marinády.

Pomerančová marináda 
Na 2-3 kg masa:
– 1 pomeranč
– 2 stroužky česneku
– 2 lžičky sušené bazalky
– 1 lžička kardamomu
– 650 ml smetany
– 250 g majonézy
– sůl, pepř podle chuti

Nastrouháme pomerančovou kůru a poté vytlačíme šťávu. Smícháme s česnekem, bazalkou a kardamomem. Přidejte sůl, pepř a nakonec smetanu a majonézu. Všechny ingredience smíchejte dohromady a potřete maso.

Vínová marináda 
Na 2 kg masa:
– 200 g cibule
– 150 ml vlažné vody
– 250 ml suchého bílého vína
– 4 lžičky citronové trávy
– 2 lžičky bílého pepře
– sůl podle chuti

Cibuli nakrájíme na kostky, přidáme víno, sůl, vodu a nakrájenou citrónovou trávu. Pokud ji nemůžete sehnat, nahraďte ji stejným množstvím citronové šťávy. Nakonec přidejte sůl a pepř a potřete maso.

Toskánská marináda 
Na 2-3 kg masa:
– 2-3 citrony
– 1 stroužek česneku
– 1-2 větvičky rozmarýnu
– 250 ml olivového oleje
– 750 ml rostlinného oleje
– nahrubo namletá sůl a pepř podle chuti.

Vymačkejte šťávu z citronů a smíchejte s protlačeným česnekem a rozmarýnem. Nechte odpočinout 2-3 minuty, až se uvolní chuť a poté přidejte sůl a pepř. Poté důkladně potřete maso.


Zdroj foto: Pixabay

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*