Novoroční čočka je tradiční jídlo, které se podává na Nový rok. Čočku servíruji po novorčním přípitku spolu s okurkou a uzeným. Toto jídlo má svoji tradici a pověru, podle které vám čočka na Nový rok přinese v dalším roce štěstí a peníze. Co si budeme povídat, peníze jsou alfa a omega dnešní společnosti, proto věřím, že vám dnešní recept pomůže nejen k plnému žaludku, ale i k finanční pohodě a štěstí.
Recept pro 4 osoby
- 50 dkg velkozrnné čočky
- 2 velké cibule
- 4 bobkové listy
- 5 stroužků česneku
- sůl
- cukr
- ocet
- 3 lžíce sádla
- 3 lžíce hladké mouky
Uvaříme čočku s bobkovým listem doměkka, mezitím si uděláme cibulovou jíšku, kterou zahustíme měkkou čočku, dochutíme solí, cukrem, octem a odstavíme. Já osobně ještě vlahým sádlem potírám vršek čočky, aby se nevytvořil škraloup, a těsně před podáváním čočku zamíchám.
Servíruji sypané osmaženou cibulkou, obložené kyselou okurkou a s uzeným masem, nejlépe s krkovičkou.
Mňam! Také už se vám sbíhají sliny?
A co vy, dámy? Děláte na Nový rok čočku?