Vánoční pomerančový dort babičky Marty

Vánoční pomerančový dort je naprosto úžasný dort, vřele ho doporučuji. Je vláčný, díky pomerančům a mandlím chutná vánočně. V kombinaci šálku dobré kávy a vánočních pohádek se jedná o naprostou idylku, na kterou se celý rok těšíme. Tento recept pochází z Francie, ale dostala jsem na něj tip od šéfkuchaře jedné vyhlášené restaurace v Kodani. Svět je opravdu malý a výborné recepty letí světem rychleji než světlo.

Recept
  • 1 velký pomeranč
  • 8 vajec
  • 3/4 hrnku krupicového cukru
  • 1 hrnek mandlí
  • 12 dkg hořké čokolády
  • čokoládová poleva (pokud není, tak aspoň čokoláda na vaření)
  • 1 lžíce rybízového džemu
Dejte si pozor, abyste pomeranče a citrony důkladně zbavila všech postřiků
Dejte si pozor, abyste pomeranče a citrony důkladně zbavila všech postřiků

Důkladně umytý pomeranč nahrubo nastrouháme celý i s kůrou. Mandle nasekáme nahrubo (já ho dělám v mixéru), čokoládu nakrájíme na kousky, smícháme se žloutky a přidáme sníh z bílků. Hmotu nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a dáme do vyhřáté trouby.

Pečeme 45 minut při 180 stupních Celsia, potom snížíme teplotu a pečeme ještě 15 minut. Vychladlý dort potřeme rybízovou zavařeninou (zlehka) a přelijeme čokoládovou polevou. Uchováváme v chladu. Mně tam „bohužel“ nikdy moc dlouho nevydrží, protože mí strávnící ho vždy snědí na posezení!

Pokud máte fantazii a chuť, Váš pomerančový dort může vypadat třeba takhle
Pokud máte fantazii a chuť, Váš pomerančový dort může vypadat třeba takhle
Pomerančový dort existuje v několika variantách
Pomerančový dort existuje v několika variantách

TIP: Používáme-li k vaření pomerančovou kůru, je třeba zbavit ji veškerých!! zbytků škodlivých postřiků. Totéž samozřejmě platí i o citronech. Nejlepší je nejdřív vydrnout pomeranč (respektive citron) kartáčkem v teplé vodě a nechat ho přes noc vylouhovat ve studené. Potom jen opláchneme, utřeme a můžeme se pustit do práce. Jistota je jistota a tu já preferuji.

0 Shares:
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Also Like