Vánoční pomerančový dort je naprosto úžasný dort, vřele ho doporučuji. Je vláčný, díky pomerančům a mandlím chutná vánočně. V kombinaci šálku dobré kávy a vánočních pohádek se jedná o naprostou idylku, na kterou se celý rok těšíme. Tento recept pochází z Francie, ale dostala jsem na něj tip od šéfkuchaře jedné vyhlášené restaurace v Kodani. Svět je opravdu malý a výborné recepty letí světem rychleji než světlo.
Recept
- 1 velký pomeranč
- 8 vajec
- 3/4 hrnku krupicového cukru
- 1 hrnek mandlí
- 12 dkg hořké čokolády
- čokoládová poleva (pokud není, tak aspoň čokoláda na vaření)
- 1 lžíce rybízového džemu
Důkladně umytý pomeranč nahrubo nastrouháme celý i s kůrou. Mandle nasekáme nahrubo (já ho dělám v mixéru), čokoládu nakrájíme na kousky, smícháme se žloutky a přidáme sníh z bílků. Hmotu nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a dáme do vyhřáté trouby.
Pečeme 45 minut při 180 stupních Celsia, potom snížíme teplotu a pečeme ještě 15 minut. Vychladlý dort potřeme rybízovou zavařeninou (zlehka) a přelijeme čokoládovou polevou. Uchováváme v chladu. Mně tam „bohužel“ nikdy moc dlouho nevydrží, protože mí strávnící ho vždy snědí na posezení!
TIP: Používáme-li k vaření pomerančovou kůru, je třeba zbavit ji veškerých!! zbytků škodlivých postřiků. Totéž samozřejmě platí i o citronech. Nejlepší je nejdřív vydrnout pomeranč (respektive citron) kartáčkem v teplé vodě a nechat ho přes noc vylouhovat ve studené. Potom jen opláchneme, utřeme a můžeme se pustit do práce. Jistota je jistota a tu já preferuji.