KŘUPAVÝ, JEDNODUCHÝ A PŘITOM MOC DOBRÝ CHLEBA Z TROUBY

KŘUPAVÝ, JEDNODUCHÝ A PŘITOM MOC DOBRÝ CHLEBA Z TROUBY

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

*** 1/2 kg hladké mouky (pokud budete mít žitnou, můžete namíchat v jakémkoliv poměru, já dávám tak půl na půl) *** 1 kávová lžička celého kmínu *** 1 lžička soli *** 1 lžíce octa *** 1/4 l vody (v případě potřeby můžete i přidat) *** skoro celá kostička kvasnic – 42 g (ulamuji jen malý růžek) *** trocha mléka

POSTUP PŘÍPRAVY

Do hrnečku dám trošku mléka, mírně zahřeji, dám 1/2 káv. lžičky cukru a rozdrobím kvasnice a jemně popráším moukou. Tím nám vznikne kvásek.
Mezitím si do mísy (ev. robotu) připravím všechny ostatní suroviny (vodu dávám také vlažnou – těsto pak lépe kyne). Když už je hrneček plný kvásku tak ho přidáme do mísy a ze všech surovin vypracujeme těsto.
Těsto necháme v míse, přikryjeme ho utěrkou a necháme kynout (já to urychluji v horkovzdušné troubě nastavené na minimum a po chvíli vypínám). Když těsto vykyne, opět mírně propracujeme a opět necháme kynout (tentokrát je těsto vykynuté již za chvíli).
Zapneme troubu a mezitím si připravíme bochánek – záleží na každém, zda-li kulatý nebo oválný. Než se vyhřeje trouba, těsto opět nakyne.
Před vložením do trouby potřu vodou a během pečení také ještě 1x potírám.
Chlebík peču asi o trochu více jak půl hodiny, ale to záleží jak na které troubě.
Nezapomenout namazat plech – pekáč apod., ale nevysypávat!!!

Dle poznatků maminek, chlebík se peče déle než půl hodiny!!!!!


Zdroj foto: Pixabay

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*