Jak poznat salmonelu – Příznaky a zdroje

Salmonela je infekce, která vzniká kvůli bakterii s názvem salmonella. Existuje mnoho možných zdrojů infekce salmonelou. Může jít o maso, zejména drůbeží, ale také hovězí a vepřové, a hnojiva použitá na ovoci a zelenině. Nejčastějším způsobem získání salmonely je jíst maso, vejce nebo konzumní mléko, které je kontaminované.

Příznaky salmonely

Většina symptomů, které budete mít ze salmonelové infekce, bude mít souvislost s žaludkem:

· křeče v žaludku,

· krvavá stolice,

· průjem,

· nachlazení a zimnice,

· horečka,

· bolest hlavy,

· zvracení.

I když většina příznaků obvykle netrvá déle než týden, v některých případech může trvat několik měsíců, než se vaše střevní pohyby vrátí k normálu.

Jedná se o běžné onemocnění?

Salmonela (často také označovaná jako otrava jídlem) je zcela běžná. Po celém světě jsou každoročně hlášeny desítky milionů případů. Většina lidí se zbaví salmonely bez léčby, ale existují také případy tak hrozné, že lidé musí do nemocnice. Jen ve vzácných případech je salmonela život ohrožující.

Infekce jsou častější v létě než v zimě – koneckonců, lidé více grilují. Děti mají větší pravděpodobnost infekce než dospělí. Vedle malých dětí jsou nejčastěji infikováni starší lidé a lidé se slabým imunitním systémem.

Salmonela

Zdroje salmonely

· Živočišný odpad se často používá jako hnojivo na ovoce a zeleninu, což je způsob, jakým se bakterie dostane do jídelníčku lidí. Může jít o nejrůznější plodiny, jako salát, špenát nebo jahody.

· Voda. Výrobky mohou být kontaminovány i jiným způsobem. Velmi často je to kontaminovaná voda, která pomáhá při vzniku salmonely.

· Vaření. Pokud vaříte hodně doma, způsob, jakým připravíte své jídlo, může také být zdrojem vaší infekce. Nekrájejte maso nožem nebo na prkýnku, které byly dříve v kontaktu se syrovým masem.

· Mytí rukou. Myjte si ruce vždy před jídlem, abyste se zbavili případných bakterií.


Zdroj foto: Pixabay

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*